GUINEA PIG BAKIMI
Guinea pig (Gine domuzu) diğer adıyla kobaylar, evde besleyebileceğiniz hayvanların başında geliyor. Avrupa’daki evlerin çoğunda beslenmesine rağmen Türkiye’de henüz yaygın değil. İnsanlara “Ben de Gine domuzu besliyorum.” derseniz “Ne? Domuz mu? Gerçekten domuz mu? Dışkısını mı yiyor?” gibi tepkilerle karşılaşabilirsiniz. Ve eğer merak ettiyseniz de evet, dışkılarını yiyebiliyorlar. Çok uysal bir hayvan olmasının yanında fazla maliyeti de bulunmamakta. Örneğin; salata yaparken salatalığın kabuğunu soyup çöpe mi atıyorsunuz? Durun! Gine domuzunuza verin, bayıla bayıla yiyecektir. Tamamen otçul olan bu hayvanlar fiziksel olarak hamster ve tavşana çok benzemektedirler. Günün büyük bir çoğunluğunu yemek yiyerek ve uyuyarak geçirirler. Ve eğer Gine domuzu almayı düşünüyorsanız, lütfen en az iki tane alın. Çünkü sosyal olan bu canlılar, tek başlarına depresyona girebilirler. Depresyon da ömürlerini kısaltacaktır.
Gine domuzlarının kafeslerinde mutlaka bulunması gereken materyallerden bahsedelim. Öncelikle kafesin boyutu Gine domuzu sayısına bağlı olarak rahat rahat koşturacakları kadar geniş olmalıdır. Kafesin tabanında talaş kullanılabilir. Suluk olarak ucunda bilye olan suluk veya bir kaba koyacağınız su iş görür. Kuru yonca ve kuru mama çok önemli, kafeste her zaman bulunması gerekir. Gine domuzları çok ürkek canlılardır, kendilerini güvende hissetmeleri için bir koliden yapacağınız üstü kapalı bir ev bile onlar için iyi olacaktır.
Kafesi kurduk, sıra geldi kafesin temizliğine. Kobaylar, kafesin bir bölgesini kendilerine tuvalet olarak belirlerler. O bölgeyi 2-3 günde bir, tüm kafesi ise en az haftada bir temizlemeniz gerekmektedir. Sağlıksız bir ortam da onların ömürlerini kısaltacaktır. Suluklarının da en az 2-3 günde bir temizlenmesi ve sularının değiştirilmesi gerekmektedir.
Gine domuzlarının kişisel bakımları da vardır. Haftada bir kere yıkamak, yıkadıktan sonra güzelce tüylerini kurutmak gerekir. Tüyleri uzun Gine domuzları için yaz aylarında tüy kısaltması da yapılabilir. Tırnak kesiminin doğru açı ile yapılması gerekir, aksi takdirde parmağı kesip kanamasına sebebiyet verebilirsiniz.
Kobayların kedi, köpek gibi aşılanmasına gerek yoktur. Sık görülen hastalıklarının başında parazitler gelir. Bu deri hastalığının ortaya çıkması durumunda kobayınızı tecrübeli bir veterinere götürmeniz gerekir. Sık görülen bir diğer hastalık ise diş hastalıklarıdır. Buna diş kırılması, diş kopması örnek olarak verilebilir. Gine domuzları kemirgen hayvanlardır. Dişlerini törpüleme ihtiyaçları vardır. Eğer kafeslerinde dişlerini törpüleyebilecekleri uygun bir materyal yoksa, kafes demirlerini kemirerek bu ihtiyacını gidermeye çalışabilir. Bu da dişlerinde kırılma ve kopmalara sebebiyet verir. Endişelenmenize gerek yok, dişlerini çok hızlı bir şekilde yenileyebilirler, eksik dişlerinin yerini hemen dolduracaklardır.
Gine domuzları çok cana yakın hayvanlardır. Eğer çocuğunuza sorumluluk duygusunu aşılamak istiyorsanız, bir Gine domuzu sahiplenebilirsiniz. Isırmazlar, tırmalamazlar, etrafı dağıtmazlar, zarar vermek istemezler. Kucağınıza alıp seversiniz ve bütün stresiniz yok olur gider. Bu yüzden bu sevimli canlıları sahiplenmek, alacağınız en doğru kararlardan biri olacaktır.
Etiketler: guinea pig, bakım
Şubat 17, 2022
Listeye dön